Openingstijden Maandag - Donderdag: 8:00 - 16:30, Vrijdag: 8.30 - 12.00, Zaterdag & ’s avonds: volgens afspraak

Klikgebit

Implantaat prothese


Implantaat prothese

Bij dragers van een kunstgebit gaat de onderkaak langzaam slinken. Daardoor komt het ondergebit na verloop van tijd steeds losser te zitten. De tandarts of protheticus kan deze problemen tijdelijk verhelpen. Maar veel mensen zouden toch liever een vaster en comfortabeler gebit willen hebben. Gelukkig bestaat zo’n kunstgebit! Namelijk een “overkappingsprothese” op implantaten.

Wat is een implantaat?

Dit is een dun schroefje van titanium in de (onder)kaak. Titanium is een weefselvriendelijk materiaal. Na het aanbrengen gaat het kaakbot hiermee een vaste verbinding aan.

Hoe lang duurt de behandeling?

Dit hangt vooral af van wat er gedaan moet worden maar meestal ongeveer 4 maanden (van de plaatsing der implantaten tot het definitieve klikgebit)

Is de behandeling pijnlijk?

Het aanbrengen van de implantaten gebeurt gewoonlijk onder lokale verdoving. Na de inbreng kan er wat zwelling ontstaan. Dit ongemak zal na enkele dagen verdwijnen.

Wat kost het?

Voor deze prothese geldt een 17% eigen bijdrage, en 10% voor een vervangende variant. Echter, de behandeling wordt ook vaak gedeeltelijk vergoed door de aanvullende verzekeringen van de zorgverzekeraars. Raadpleeg hierover voor behandeling eerst uw tandprotheticus, kaakchirurg of tandarts.

Procedure

Wat te verwachten


Klikgebit

Deze video legt op een eenvoudige manier uit hoe het gehele proces in zijn werk gaat, alles voorafgaand aan het krijgen van een kunstgebit tot en met een jaar daarna.

Veelgestelde vragen

Vragen die door velen reeds zijn gesteld

Een implantaat is te vergelijken met een kunstwortel. Het wordt gemaakt van titanium, een licht en sterk metaal, dat ook weefselvriendelijk is. Het implantaat wordt als een dun schroefje in de kaak aangebracht en het kaakbot groeit eraan vast. Een implantaat vervangt dus de afwezige tandwortel. Het implantaat biedt een stevige houvast voor een kroon, brug of overkappingprothese (klikgebit).

Er worden kleine gaatjes in uw kaak geboord onder plaatselijke verdoving, waarin de “kunstwortel” wordt aangebracht. Totdat uw kaak goed aan het implantaat is vastgegroeid, draagt u de eerste periode uw ‘oude’ kunstgebit of tijdelijke kroon. Vanwege hechtingen zal het de eerste week niet echt comfortable zitten, maar u hoeft in ieder geval niet tandenloos over straat.

Er zijn een aantal gevallen waarin het niet de voorkeur heeft om implantaten te laten aanbrengen:

  • Veel roken is schadelijk voor implantaten en is slecht voor de wondgenezing. Er is een drie keer zo grote kans op mislukking van een implantaat.
  • Soms is er te weinig bot aanwezig in uw kaak voor een stevig bevestiging van het implantaat. Dit is wel te verhelpen met botvuller, maar de behandeling gaat lang duren.
  • Niet iedereen wil een implantaat. Als u een nog een goede kaken heeft, is een normaal kunstgebit natuurlijk een goede optie. Vooral als uw kaken erg geslonken zijn en uw huidige prothese niet goed vast zit, is een implantaat een goede uitkomst.
  • Bij jongeren waarvan de kaak nog in de groei is (16-18 jaar) worden geen implantaten geplaatst, en verder is uw (hoge) leeftijd is niet van belang voor het succes van een behandeling.

Ja, het genezingsprocess neemt enkele dagen tot een week in beslag. Bijvoorbeeld lichte nabloedingen, lichte tintelingen in de onderkaak, verdoofd gevoel in de onderlip. Deze klachten verdwijnen meestal snel. Ook korte verkleuring van slijmvlies, wangen of lippen, alsmede zwellingen kunnen optreden, deze symptonen verdwijnen vaak binnen een week vanzelf.

Implantaten kunnen gerust 30 jaar mee gaan. Uit studies is gebleken dat 90% van de geplaatste implantaten van 30 jaar nog steeds functioneren. Het hangt voornamelijk af van regelmatige controle and goede mondhygiëne. Door bijvoorbeeld knarsentanden, slechte mondhygiëne, ziekte of nicotine gebruik kan een implantaat soms los gaan zitten.

In ieder geval twee keer per dag poetsen, zoals bij uw natuurlijke gebit. Gebruik van tandenstokers en flossen raden wij ook zeer sterk aan, omdat het de levensduur van uw implantaten verlengd. Nadat wij uw implataten hebben bevestigd, nemen wij de beste mondhygiëne instructies met uw door.

Nee, maar uw implantaten dienen wel elk jaar gecontroleerd te worden door de tandarts implantoloog, zodat eventuele problemen tijdig opgespoord en verholpen kunnen worden. Ook controleert de implantoloog het bot rondom uw implantaten d.m.v. een röntgenfoto.

In veruit de meeste gevallen groeit uw kaak vanzelf vast aan het implantaat. Mocht dit niet het geval zijn, zou een nieuw implantaat ingebracht kunnen worden.

Gratis Prothese Check
true


Het formulier kan niet worden verzonden omdat u geen cookies hebt toegestaan.

Accepteer cookies