Openingstijden Maandag - Donderdag: 8:00 - 16:30, Vrijdag: 8.30 - 12.00, Zaterdag & ’s avonds: volgens afspraak

Nieuws

Veranderingen binnen Wgbo

Januari 29, 2020Kosten en vergoedingen

Veranderingen binnen Wgbo

Per 1 januari 2020 is er een aantal veranderingen doorgevoerd in de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (Wgbo). Eén van deze veranderingen is dat de eis van ‘informed consent’ wordt aangescherpt tot ‘shared decision making’.

Shared decision making is een continu proces. Je moet goede zorg blijven aanbieden, ook als de patiënt de behandeling niet afmaakt of niet goed nakomt. Een patiënt mag zijn toestemming voor een behandeling later weer intrekken. Bij een behandeling in delen waarbij al kosten gemaakt zijn, moet de patiënt de gemaakte kosten dan wel betalen. Als je denkt dat een patiënt mogelijk wil afhaken, doe je er goed aan hem hier op te wijzen.

Bij informed consent kwam de zorgverlener met een behandelplan, dat hij voorlegde aan de patiënt. De patiënt moest ook worden geïnformeerd over risico’s, alternatieven en alles wat de patiënt over de behandeling moest weten, maar ten opzichte van de nieuwe regeling lag het voorstel en initiatief meer bij de zorgverlener. Daar zit echter een wat ongelijke verhouding in. Daarom wordt de wilsovereenstemming nu verder uitgewerkt in shared decision making. In essentie gaat het daarbij nog steeds over die wilsovereenstemming, maar wat er tussen de zorgverlener en de patiënt besproken moet worden is aangevuld.

De tekst van de wet is op dat punt nu dus uitgebreider en aangescherpt. De zorgverlener heeft een verplichting om er voor te zorgen dat de informatie passend is bij het bevattingsvermogen van de patiënt. Ook mensen met een smalle beurs moeten kunnen overzien wat de voor- en nadelen zijn van de keuze die zij moeten maken over hun eigen mondgezondheid. Je moet het gevoel hebben dat je boodschap overkomt. Folders en patiënteninformatie kunnen ter ondersteuning worden meegegeven of digitaal worden aangeboden. Folders zijn te bestellen via het ledengedeelte https://www.mijnont.nl/publicaties/bestellen Wil je de folders ook digitaal kunnen versturen of publiceren op je website, neem dan even contact op via info@ont.nl

Gratis Prothese Check
true